marți, 26 iunie 2012

Zmeură


Aseară vorbeam la telefon (încă mai folosesc acest mijloc de comunicare în ciuda internetului omniprezent) cu un prieten şi acesta îmi spunea că se delectează cu ceva caise şi zmeură proaspăt culese din grădina lui. Noroc cu el că mi-a reamintit de tufa de zmeur pe la care nu am mai trecut de vreo săptămână. I-am făcut o vizită în aceasta dimineaţă şi am avut surpriza să o găsesc aşa:


Prin urmare, azi avem în meniu zmeur.
Zmeurul (Rubus idaeus), din familia Rosaceae este un arbust cu înălţime de până la 2 m, care creşte sub formă de tufă, are ghimpi şi frunze păroase, se găseşte atât cultivat cât şi spontan prin luminişuri, păduri, coaste stâncoase. Preferă lumina soarelui şi solurile umede. În mod normal, fructele ajung la maturitate în perioada iulie – august şi presupun că temperaturile ridicate din ultima vreme le-au grăbit să se coacă.

Frunzele au taninuri, pectine, acizi organici, ulei volatil şi conţin multă vitamina C (aprox 800 mg %). Au proprietăţi antioxidante, astringente, dezinfectante, sudorifice, tonice. Cu ele se tratează afecţiunile gastrice (gastrită, ulcer gastric, arsuri gastrice, reflux gastro-esofagian, diaree) şi afecţiunile aparatului urinar.
Mlădiţele de zmeur, preparate în special sub forma de gemoderivate, conţin substanţe bioactive cum ar fi aminoacizi, hormoni vegetali de creştere, proteine, vitamine şi minerale. Sunt foarte eficiente în reglarea hormonală şi din acest motiv se utilizează pentru tratarea chisturilor ovariene, a frigidităţii, a tulburărilor menstruale (amenoree, dismenoree, hipomenoree, oligomenoree), mastodiniei, mastopatiei fibrochistice şi ca adjuvant în perioada menopauzei.

Fructele conţin zaharuri, pectine, proteine, minerale (calciu, cupru, fier, fosfor, magneziu, mangan, potasiu, zinc) şi vitamine (A, B1, B2, C, D, E, P). Potasiul conţinut este de cca 120 mg %.  Au acţiune antioxidantă, antiinflamatoare, antiseptică şi tonică. Fiind un concentrat de vitamine şi minerale, stimulează imunitatea şi regenerează întregul organism.

În cosmetică, zmeurul se foloseşte pentru întreţinerea şi curăţarea tenului gras, netezirea ridurilor fine, înlăturarea efectelor îmbătrânirii, tratarea erupţiilor cutanate, împrospătarea tuturor tenurilor. 

100 g zmeură bine coaptă, câteva frunze de mentă şi două linguri de smântână se pun în mixer şi se amestecă pentru cca 20 sec până devin o pastă omogenă. Masca astfel obţinută se întinde pe faţă şi gât iar după 20 min se spală cu apă minerală, la temperatura camerei.
Menta şi zmeura purifică şi împrospătează pielea iar smântâna o înmoaie şi hidratează.
Tenul gras se curăţă cu o mască din zmeură zdrobită şi întinsă pe faţă pentru 20 min.
Eczemele se tratează cu un decoct din două linguri de frunze uscate şi mărunţite care se fierb timp de 5 min cu 250 ml apă. După ce se răceşte, se strecoară şi se aplică sub forma de comprese pe zona afectată.

În plus faţă de proprietăţile curative ale zmeurului, vă mai puteţi bucura de el prin fructe proaspete, prăjituri, dulceaţă, îngheţată sau zmeurată.

Informaţiile despre zmeur au depăşit sfera cosmetică şi aceasta deoarece apreciez foarte mult eficienţa lui în procesele de reglare hormonală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu