joi, 21 iunie 2012

Pătlăgica roşie


Roşia (Lycopersicon esculentum), familia Solanaceae este o plantă erbacee, anuală, cu înălţimea între 30 şi 300 cm, cultivată în grădini, sere şi solarii. Preferă o temperatură medie de 22 C, lumină intensă şi umiditate crescută. În condiţii naturale, înfloreşte în luna iunie.
Fructele au forme şi culori diferite (roze, galbene, roşii, vişinii). Sunt bogate în potasiu şi magneziu. Mai conţin glucide, amidon, lipide, carotenoide, fitohormoni, vitamine (C, B1, B2, B6, PP, K).
În cosmetică roşia are acţiune antiinfecţioasă, antifungică, astringentă, energizantă, hidratantă, stimulentă şi tonică. Tratează acneea, îndepărtează punctele negre, calmează pielea congestionată. Se recomandă pentru îngrijirea tuturor tipurilor de ten şi a mâinilor.   

Roşia se foloseşte foarte simplu: se taie pe din două şi se freacă pielea cu ea; se zdrobeşte şi se aplică pasta rezultată pe faţă; se stoarce iar sucul se foloseşte ca atare sau se amestecă cu alte ingrediente.
Sucul se poate face cu storcătorul, maşina de tocat, mixerul sau cu o sită. Se foloseşte imediat.
În cazul tenului gras şi seboreic, sucul fiind astringent, întăreşte pielea şi ii redă fermitatea. Pentru tenul uscat se amestecă cu smântână, o picătură de ulei, puţină cremă de faţă, brânză de vaci sau o bucăţică de unt. Masca rezultată este hrănitoare şi hidratantă.

Ten limpede şi curat se obţine amestecând două linguri de suc cu o lingură de tărâţe. Se aplică pe faţă şi gât, iar după 20 min se spălă cu apă călduţă. Se unge cu o picătura de ulei aromat.
Daca pielea este sensibilă, masca se foloseşte o singură dată pe săptămână. 

Se masează mâinile cu o cremă făcută din o lingură de suc sau pastă de roşii şi o linguriţă de glicerină. Calmează iritaţiile produse de detergenţi şi catifelează pielea.
Efectul este deosebit dacă sucul de roşii se combină cu suc de fructe: caise, piersici, visine, zmeură etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu