miercuri, 13 iunie 2012

Remedii antisolare

Astazi la ora 16.00, in intersectia de la Unirea, termometrul masinii mele indica 380C, temperatura de afara. Cu cateva zile in urma, daca imi amintesc bine, imi faceam un ceai cu albastrele sa ma incalzesc. In astfel de situatie, organismul trebuie sa adapteze la aceste diferente de temperatura. Acum este bine sa-l ajutati cu foarte multe lichide, de preferat apa, ceai si sucuri de fructe. Evitati sa consumati lichidele foarte reci deoarece diferenta mare de temperatura intern-extern poate provoca un soc termic. Purtati haine deschise la culoare, din materiale naturale, largi, bluze cu maneca lunga si palarii. Folositi o crema cu protectie solara, chiar daca va aflati in oras si nu pe plaja. Va protejati astfel de insolatie si arsuri solare.
 Daca totusi va ardeti, asa cum v-am povestit ca mi s-a intamplat weekend-ul trecut, remedii foarte bune sunt varza si galbenelele.

Varza (Brassica oleracea) din familia Brassicaceae este o planta erbacee, bienala, cultivata inca din Epoca de Piatra. Datorita continutului ridicat de apa (peste 90%), proteine, glucide, vitamine (A, B1, B2, C, PP) si minerale (ca, cu, na, mg, p) varza are valoare medicinala si cosmetica.
Principiile active ii dau proprietati antiinflamatoare, analgezice, bactericide, cicatrizante si regenerante. De aceea, frunzele sunt folosite pentru arsuri, afectiuni dermatologice (acnee, puncte negre, eczeme, ten incarcat), abcese, furuncule, inflamatii ale pielii, prurit, zona zoster. Sucul de varza elimina durerea, diminueaza inflamatiile, reduce congestia tegumentara si relaxeaza tesutul.
Frunzele se folosesc fie sub forma de cataplasme (strivite si aplicate direct pe locul afectat), fie sub forma de suc (obtinut prin presare si aplicat sub forma de lotiune sau comprese).

Galbenelele (Calendula officinalis) din familia Asteraceae, este o planta erbacee, anuala, cu origine probabila din Africa de Nord sau Europa. De la planta, se recolteaza numai florile, manual, dupa care acestea se usuca in staturi subtiri, in locuri umbroase.
Deoarece are actiune antispastica, antiinflamatoare, antitumorala, bactericida, cicatrizanta, emolienta, hidratanta si tonica, in medicina traditionala florile de galbenele sunt folosite, in special, in afectiunile cutanate.
Florile trateaza intepaturile insectelor veninoase, reduc inflamatiile, vindeca ranile, degeraturile si arsurile, hidrateaza tenul uscat si sensibil, tonifica tenul matur, trateaza conjunctivitele fiind foarte bune in mentinerea igienei oculare.

Pentru tratarea arsurilor solare de gradul I, galbenelele se pot folosi ca tinctura, ulei si crema.
Tinctura de galbenele se dilueaza cu apa distilata in proportie de 1:3 si se aplica sub forma de comprese, uleiul direct pe piele, in strat subtire, iar crema prin masaj usor, de minim doua ori pe zi. Crema si uleiul au actiune cicatrizanta, antiinflamatoare si emolienta, iar tinctura reduce senzatia de durere si usturime.

    Maine va voi spune cum ne putem folosi de principiile active ale fructelor pentru a contracara efectele nocive ale radiatiilor solare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu