vineri, 15 iunie 2012

Lăptuci şi ceva mai mult


Un pic mai devreme, una din prietenele mele mă întreba dacă poate folosi salata (lăptuca) şi la altceva în afara de salată.
Aşa că am citit şi am aflat că salata (Lactuca sativa), din familia Asteraceae este o plantă erbacee, anuală sau bienală, originară din Asia şi cultivată de egipteni, greci şi romani. Are formă, mărime şi culoare în funcţie de soi şi înfloreşte în iulie-august.
Frunzele conţin acizi organici, fibre, flavonoide, pectine, vitamine (A, B1, B2, PP, C, E) şi substanţe minerale (ca, fe, k, mg, p). Conţinutul de vitamina A este de 90 mg % şi cel de vitamina C de 60 mg %.
Planta are acţiune antiinflamatoare, antioxidantă, calmantă, emolientă şi sedativă. Se recomandă utilizarea ei în cazul tenului sensibil, congestionat, iritat şi uscat, în afecţiunile oculare (conjunctivită, blefarită, orjelet), cuperoză, degerături şi furuncule.


Blefarita este o inflamaţie a marginii pleoapei datorită acţiunii unor microbi, viruşi, agenţi fizici sau chimici. Se manifestă prin înroşire, scuame şi ulceraţii. Pentru tratarea blefaritei, frunzele de salată se opăresc cu apă clocotită şi se aplică sub formă de cataplasme.

Cuperoza este o tulburare a circulaţiei prin care vasele capilare superficiale se dilată excesiv şi permanent. Din acest motiv, pe piele apare o reţea de vinişoare roşii sau vineţii. În forma sa accentuată, cuperoza poartă denumirea de acnee rozacee. La fel ca mai sus, se folosesc cataplasmele cu frunze.

Pentru albirea, luminozitatea şi prospeţimea tenului:
1. frunzele şi tulpinile se zdrobesc şi se storc bine. Se şterge tenul cu un tampon de vată înmuiat în suc, după care, cu ceea ce rămâne, se aplică comprese de tifon.
2. se unge faţa cu un stat subţire de miere, se zdrobesc frunzele şi se lipesc pe piele.

Pentru aceeaşi prietenă, punctele negre şi coşurile se tratează cu pătrunjel.
Pentru 15 min, se fierbe o legatură de pătrunjel cu 250 ml de apă. Se lasă să se răcească, apoi se scot frunzele şi se storc bine. Loţiunea se pune intr-o sticlă şi se păstrează în frigider. Timp de o săptămână, seara, se şterge faţa cu o bucăţica de vată înmuiată în aceasta soluţie.
  
Două salate şi o legătura de pătrunjel se spală, se rup cu mâna (daca vă plac în varianta rustică), se toarnă un strop de ulei de măsline şi unul de sos de soia. Foarte bună ca atare sau ca garnitură.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu