joi, 7 iunie 2012

Rose & Rosemary

Aseară am furat un boboc abia întredeschis dintr-o tufă de dulceaţă. Era atât de înmiresmat şi proaspăt încât nu l-am putut lăsa acolo, iar parfumul lui m-a însoţit întreaga noapte…
Noroc că locuiesc intr-o zonă a oraşului unde temperatura este mai scăzută decât în rest, altfel nu as mai fi găsit acum asemenea boboci. Spre deosebire de trandafirii pentru flori tăiate, care înfloresc de primăvara până toamna târziu, trandafirul de dulceaţă înfloreşte o singură dată la începutul primăverii.

Trandafirul (Rosa) face parte din familia Rosaceae având peste 10.000 de varietăţi cultivate pe toate continentele. Rosa damascena (trandafirul de Damasc) şi Rosa centifolia (trandafirul de dulceaţă) sunt cele mai cunoscute şi cultivate pentru utilizarea lor în industria alimentară, cosmetică şi parfumerie. Rosa damascena este originară din Asia, a fost adusă în Europa în sec XIII şi este la originea varietăţii Rosa centifolia.

Petalele lor conţin vitamine (A, B2, C, K, PP), minerale (po, ca, fe, mg), pectine şi taninuri. Au acţiune astringentă, antiseptică, tonică, antibacteriană, hemostatică, emolientă şi cicatrizantă.
De aceea, apa de roze previne ridurile, hidratează şi curăţă tenurile uscate şi sensibile, infuzia tratează iritaţiile oculare şi conjunctivita, tinctura îngrijeşte tenul gras, uleiul tonifică, hidratează, curăţă şi calmează pielea, extractul de flori vindecă afecţiunile mucoasei bucale (afte, gingivite, stomatite).

După toate aceste însuşiri ale trandafirului nu-mi rămâne decât să vă spun: cine nu are acasă unul, să-şi cumpere! 



Săptămâna trecută am schimbat drumul spre casă, gândindu-mă ca îmi prinde bine să merg mai mult pe jos. Prin urmare, cele trei staţii de bulevard parcurse cu autobuzul le-am dat pe 15 min de mers la pas prin cartier. Şi a meritat pentru că fac tot felul de descoperiri de la oameni noi la o florărie nou apărută. La florărie, frunze, flori, culori, parfum, ceva albine, un căţel, vreo doi vecini, iar de pe o etajeră se iţea un rozmarin…
Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) din familia Lamiaceae este un subarbust peren, cu flori albăstrui sau violacee, frunze aciculare ce rămân verzi peste iarnă, de origine mediteraneană,  cu proprietăţi excelente în cosmetică. 
 ff

Înfloreşte în mai – iunie, iar florile şi frunzele se recoltează în aceasta perioadă şi se usucă la umbră.
Principiile lor active au proprietăţi antiseptice, antiinflamatoare, cicatrizante şi emoliente. Din acest motiv, sunt remedii foarte bune pentru vindecarea rănilor şi infecţiilor de la nivelul pielii, dau supleţe şi strălucire parului, elimină mătreaţa, combat ridurile, acnea şi dermatitele, asigură îngrijirea tenului gras cu sebum în exces. Cunoscându-se proprietăţile sale, în Grecia Antică era folosit în medicină. Este folosit şi în medicina noastră tradiţională, în tratamentul durerilor de cap, reumatism, stări gripale, pneumonii, boli contagioase etc.

Acestea fiind scrise, diseară voi renunţa încă o dată la autobuz şi îmi voi cumpăra un rozmarin, după care voi face o vizită trandafirului de dulceaţă.

În aşteptarea rozmarinului promis….

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu