miercuri, 20 iunie 2012

Pur şi simplu levănţică


De câteva zile, la ieşirea de la metrou, a apărut levănţica cu ţigănci. Înfoiate şi înflorate vând levănţica „două la leu” (două legături atât de subţiri încât par a fi două fire la leu) sau varianta “dacă iei 10, iţi dau 11”. Cu toate acestea eu prefer să merg în piaţă.

Toată lumea o cumpără ca remediu împotriva moliilor dar iată de ce mă interesează pe mine atât de mult această plantă:
Levănţica (Lavandula angustifolia), familia Lamiaceae este un semiarbust de cultură, foarte răspândit în regiunea Mediteraneană, de unde îşi are şi originea de altfel, cu înălţime între 30 – 100 cm, culoare verde-cenuşie şi durată de viată de până la 20 ani.
Iubeşte foarte mult lumina. Înfloreşte în iunie-august iar florile sunt albastre-violet şi sunt dispuse în formă de spic lung de 3-7 cm.
Acestea conţin ulei eteric aprox 1.4%, compus din acetat de linalil, acetat de linalol, geraniol, camfor etc.; substanţe minerale (ca, cu, fe, k, mg). Cantitatea maximă de ulei eteric se atinge la începutul înfloririi. Florile se recoltează în prima jumătate a zilei şi se pun imediat la uscat.
a

Planta are acţiune antiinflamatoare, antibacteriană (contra stafilococului auriu), antiseptică, cicatrizantă, dezinfectantă, sedativă şi tonică. Proprietăţile sale erau cunoscute de greci, romani şi de vechile civilizaţii din India şi Tibet.
Se utilizează în medicină pentru insomnii, stări de nelinişte, cefalee, migrene, afecţiuni ale căilor respiratorii, iritaţii ale stomacului şi intestinului, râni şi arsuri uşoare, tulburări ale circulaţiei, înţepături de insecte şi eritem solar.
În cosmetică se foloseşte pentru îngrijirea tuturor tipurilor de ten, alergii, acnee, cuperoză, dermatită seboreică şi combaterea căderii parului.

Să o luam pe rând:
Pentru înlăturarea cearcănelor, îngrijirea tenului gras, seboreic, scoaterea punctelor negre şi tratarea cuperozei şi acneei, se face o infuzie din o lingură de flori peste care se toarnă o cană cu apă clocotită. Se acoperă iar după 20 min se strecoară şi se pun comprese cu pansament steril.
Din puţină argila înmuiată cu aceasta infuzie se obţine o mască hidratantă pentru tenul normal.
Pentru tenul pătat se măcina o lingură de flori şi se amestecă cu o lingură de miere. Masca se întinde pe faţă pentru 20 min după care se spală cu apă călduţă. Are efect de limpezire şi întărire a pielii.
Împotriva căderii părului se face o loţiune din câteva picături de ulei esenţial de lavandă, ulei de măsline, ulei de ricin, o linguriţă cu alcool (v-am mai povestit ce fel şi unde îl găsiţi). Totul se agită bine pentru emulsionare după care se fricţionează rădăcina părului. Se acoperă capul cu o cască de baie, apoi cu un prosop şi se stă aşa toată noaptea. A doua zi se aplică şamponul direct pe părul uscat şi se limpezeşte cu apă din abundenţă.
O baie relaxantă şi revigorantă în acelaşi timp se poate obţine umplând un săculeţ de pânză sau tifon cu flori de levănţică. Săculeţul se leagă de robinet şi se dă drumul apei fierbinţi să treacă prin el.

Din flori de levănţică se pot prepara acasă:
- apă de faţă (infuzia de mai sus).
- loţiune – împrospătează şi tonifică pielea. Se foloseşte dimineaţa şi seara, pe pielea curată înainte de aplicarea cremei.
- oţet – catifelează pielea, vindecă acnea şi echilibrează ph-ul tenului. Excelent în cazul tenurilor grase, încărcate şi cu pori dilataţi.
- ulei – tratează arsurile, acnea, cuperoza, căderea parului, eczemele, înţepăturile de insecte şi plăgile de orice fel.

V-am convins? Mergem în piaţă să căutăm levănţică?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu