vineri, 8 iunie 2012

Salata de weekend


Dacă vă întrebaţi ce mai gătiţi în acest week-end şi ce legume luaţi din piaţă, vă propun o salată de crudităţi. Pentru aceasta aveţi nevoie de un castravete potrivit, câteva frunze de mărar, pătrunjel şi rozmarin, totul asezonat cu o lingură de ulei de măsline şi o lingură de miere.
Faţa, mâinile şi legumele se spală bine, după care frunzele de mărar, pătrunjel şi rozmarin se zdrobesc până se obţine o pastă. Din castravete se taie două rondele, iar ce rămâne (cu coaja cu tot) se dă pe răzătoarea mică, după care se amestecă cu pasta din frunze. Se lasă 5 minute apoi se storc uşor. Sucul rezultat se pune în frigider, iar legumele se amestecă bine cu mierea şi uleiul de măsline. Se întinde pe frunte, obraji, gât şi decolteu iar pe pleoape se pun cele două rondele de castravete. După 20 de min se îndepartează cu apa călduţă şi se tamponează faţa cu sucul păstrat în frigider.
Aceasta mască este puternic hidratantă, albeşte pielea, o înmoaie şi o catifelează. Este indicată pentru ten uscat, acnee, cuperoză, pistrui şi pete, irosire accentuată a feţei dar şi pentru tenul normal.

Acum să vă explic de ce are aceste efecte.
Castravetele (Cucumis sativus), face parte din familia Cucurbitaceae, originar din Sudul Asiei, fiind o plantă erbacee, anuală, urcătoare. În antichitate, era cultivat de greci, egipteni şi romani, aceştia din urmă folosindu-l în cosmetică. Fructul conţine până la 95% apă, vitamine (mai ales A şi C), minerale (so, po, ca, fe, zn). 
 Are proprietăţi antiinflamatoare şi acţionează asupra acneei, iritatiilor pielii, petelor de pe faţă, ridurilor şi panariţiului. Tratează tenul gras cu pori dilataţi şi hidratează tenul uscat. Tonifică şi catifelează tenul normal.

Mărarul (Anethum graveolens), din familia Apiaceae este o plantă erbacee, anuală, cultivată încă din Antichitate de daci, egipteni, greci şi romani.
Frunzele proaspete sau uscate au acţiune antiseptică şi emolientă. Tratează tenurile acneice, infecţiile şi inflamaţiile pielii.

Pătrunjelul (Petroselinum crispum) aparţine tot familiei Apiaceae, este plantă erbacee, bienală, cu înălţime de până la 130 cm şi care se cultivă pentru frunze şi rădăcină.  
Frunzele conţin zaharuri, proteine, carotenoide, minerale (ca, mg, fe) şi au o cantitate ridicata de vitamina C şi complexul vitaminelor B.
Are proprietăţi antiinflamatoare, calmante şi datorită efectului sedativ, decongestionează ţesuturile. Frunzele combat ridurile şi pistruii, albesc tenul şi atenuează petele roşii.

      Dacă v-am convins să pregătiţi salata de mai sus, încercaţi să folosiţi legume de gradină şi nu de seră. Dimineaţă am văzut un castravete mic în vrejul din curte, aşa că este posibil să-i găsiţi în piaţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu