miercuri, 6 iunie 2012

Parfum de tei...

Au inflorit teii de pe bulevardul cu fantani!” Acesta a fost gandul ce mi-a intrerupt dimineata mersul pe pilot automat, in ritm zorit spre serviciu… Pisici negre nu am vazut dar ceasuri rele au fost! Sau mai bine zis minute negre, 10 la numar, intarziate, cu efect spontan o ora taiata din pontaj. Dar toata supararea mea s-a dus atunci cand pe fereasta biroului a intrat parfumul suav al florilor de tei, atat de delicat si atat de puternic in acelasi timp…


Asa ca azi vorbim despre tei (Tilia species) care este un arbore foios, de cca 40 m, ce apartine familiei Tiliaceae, intalnit mai ales in sudul si estul tarii. Florile sunt frumos mirositoare, aromate cu gust dulceag si usor astringent. La noi se intalnesc cu precadere trei specii: tei argintiu (Tilia tomatosa), tei pucios (Tilia cordata) si teiul cu frunza mare (Tilia platyphyllos). Au perioade diferite de inflorire: teiul argintiu in luna iulie, florile lui fiind cele mai parfumate; teiul pucios la jumatatea lui iunie; teiul cu frunza mare la inceputul lunii iunie. Florile se recolteaza la inceputul infloririi, numai pe timp frumos, iar daca ploua, la 2 zile dupa ploaie. Se usuca in strat subtire, la umbra, in locuri bine aerisite.


Florile de tei au minunate insusiri ce pot fi folosite in cosmetica. Principiile lor active au actiune emolienta, antiinflamatoare, sposmolitica si usor sedativa si de aceea tonifiaza pielea, combat ridurile, trateaza pleoapele iritate si cearcanele si stimuleaza cresterea parului.
Pentru stimularea cresterii parului, 10 g flori se macereaza in 100 ml alcool de 70o, timp de 10 zile. Se agita zilnic apoi se strecoara intr-un recipient inchis la culoare. Radacina parului se freaca cu aceasta tinctura dupa care se acopera capul cu un prosop.

Pentru ingrijirea tenului ridat, intr-un vas de ceramica se face o infuzie din 3 linguri flori de tei, maruntite peste care se toarna o cana de apa clocotita. Timp de 10 min se sta cu fata deasupra vaporilor emanati din vas. Dupa ce s-a racit, se strecoara si se aplica pe toata fata comprese cu aceasta infuzie. Florile strecurate se pun intr-un tifon si se aplica in zona ochilor pentru a reduce cearcanele. Se aplica apoi o crema hidratanta sau putin ulei de masline.
Apa de flori are efecte minunate in cazul tenului normal. Se prepara la fel ca infuzia, se lasa 10 min dupa care se strecoara iar cand se raceste se tine in frigider pentru max 10 zile. Este ieftina, simplu de facut si are efect de reimprospatare a pielii.
O masca pentru toate tipurile de ten se face dintr-un galbenus de ou frecat cu o lingura de ulei de masline, o lingura de miere si la sfarsit cu o lingura cu flori de tei maruntite bine. Totul se intinde pe fata, gat si decolteu. Se lasa sa actioneze 20 min dupa care se spala cu apa calduta. Masca hraneste si calmeaza, iar efectele se vor vedea mai ales pentru tenul uscat. 

Pentru ca are actiune neurosedativa, putem adormi linistiti dupa o baie de flori de tei. 100 g flori se oparesc cu 1 l apa clocotita iar dupa 5 min se toarna in cada peste apa de baie. Pielea va pastra parfumul suav al florilor de tei….

Vise aromate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu