luni, 2 iulie 2012

Lamaia de vineri


Din cauza unor defectiuni tehnice – pana de curent – lamaia care trebuia postata vineri s-a mutat luni.
Asadar, lamaia (Citrus limonum), din familia Rutaceae este un arbust originar din estul Indiei, care se cultiva in bazinul mediteranean si regiunile subtropicale. Are inaltine de 1.5 – 4 m, infloreste in perioada februare – aprilie, florile sunt galbene cu nuante pupurii, fructele se cheama hesperide, sunt verzi cand sunt crude si galbene la maturitate.

Lamaia contine peste 80% apa, vitamina C atat in pulpa cat si in coaja, vitaminele A, B, D, E, PP, saruri minerale (calciu, magneziu, potasiu).
Principiile sale active ii confera proprietati antibacteriene, antivirale, antiseptice, astringente, calmante, cicatrizante, depurative, fortifiante, sedative si vitaminizante.
Medical, lamaia este un remediu foarte bun impotriva infectiilor cailor respiratorii superioare, stimulent al secretiilor digestive, adjuvant in tratamentul hepatitei, bolilor reumatice si al tulburarilor de circulatie.  

In cosmetica, datorita proprietatilor astringente si regenerante se foloseste, in principal, pentru curatarea tenului gras si seboreic. In afara de aceasta, invioreaza tenul ofilit, vindeca herpesul, negii, eruptiile tegumentare, albeste pielea si indeparteaza petele (cerneala, vopsea de oua, sfecla etc), fortifica unghiile si stimuleaza cresterea parului.
Pentru ingrijirea mainilor, se freaca pielea cu felii de lamaie.
Dintii se albesc daca sunt frecati tot cu felii de lamaie.
Pistruii si petele se atenueaza daca sunt stersi cu suc de lamaie.
Tenul gras se curata cu o masca din sucul unui lamai amestecat cu o lingura de miere. Se tine pe fata timp de 15 min dupa care se spala cu apa calduta.
Parul gras se limpezeste cu sucul a doua lamai diluat intr-un litru de apa.
Pielea de pe gat si decolteu isi mentine elasticitatea daca se sterge cu suc de lamaie. Dupa 10 min se spala si se unge cu ulei aromat.
Porii mariti se inchid cu ajutorul unei masti facute dintr-o lingura de suc de lamaie si un galbenus de ou.


Inghetata de lamaie se face din 300 g zahar, 70 ml apa si sucul a 6 lamai. Din zahar si apa se fierbe un sirop gros care se amesteca cu zeama lamailor si apoi se pune la inghetat.
Zeama unei jumatati de lamaie se amesteca cu 2 linguri de zahar, 40 ml rom, 50 ml cafea rece, 40 ml apa carbogazificata. Se obtine un cocteil de lamaie.   
Incercati o limonada dintr-o lamaie, 200 g zahar, 6 pahare cu apa rece, cateva frunze de menta taiate si o bucatica de scotisoara sfaramata.
Sa aveti pofta!    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu