marți, 3 iulie 2012

Cartofi neprajiti


Cu surprindere am aflat ca, in afara de valoarea sa alimentara, cartoful are anumite calitati datorita carora poate fi folosit in cosmetica.
Cartoful (Solanum tuberosum) din familia Solanaceae este o planta erbacee, perena care se cultiva pentru consumul tuberculilor. Originea sa este in America de Sud unde era cunoscut cu 8.000 ani in urma. In Europa a fost adus de conchistadorii spanioli.


Cartoful contine apa cca 80%, amidon, carotenoizi, proteine, substante minerale (calciu, cupru, fier, fosfor, magneziu, mangan, potasiu) si vitamine (A, B1, B2, B5, B6, C).
Are actiune antioxidanta, cicatrizanta, emolienta si hidratanta. Din acest motiv, curata tenul gras si seboreic, netezeste tenul ridat, trateaza cosurile, crapaturile pielii, eczemele si iritatiile, calmeaza ochii umflati.
Pentru toate acestea, il putem aplica sub forma de cataplasme cu tuberculi cruzi si rasi sau comprese cu suc proaspat stors. 

Din cartof se extrage amidonul care, datorita proprietatilor absorbante si de reglare a vascozitatii, intra in compozitia diverselor produse cosmetice. 

Atentie, cand sunt verzi, tuberculii contin alcaloizi toxici!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu