Din cauza unor defectiuni
tehnice – pana de curent – lamaia care trebuia postata vineri s-a mutat luni.
Asadar, lamaia (Citrus
limonum), din familia Rutaceae este un arbust originar din estul Indiei, care se
cultiva in bazinul mediteranean si regiunile subtropicale. Are inaltine de 1.5
– 4 m, infloreste in perioada februare – aprilie, florile sunt galbene cu
nuante pupurii, fructele se cheama hesperide, sunt verzi cand sunt crude si
galbene la maturitate.
Lamaia contine peste 80% apa,
vitamina C atat in pulpa cat si in coaja, vitaminele A, B, D, E, PP, saruri
minerale (calciu, magneziu, potasiu).
Principiile sale active ii
confera proprietati antibacteriene, antivirale, antiseptice, astringente,
calmante, cicatrizante, depurative, fortifiante, sedative si vitaminizante.
Medical, lamaia este un
remediu foarte bun impotriva infectiilor cailor respiratorii superioare, stimulent
al secretiilor digestive, adjuvant in tratamentul hepatitei, bolilor reumatice
si al tulburarilor de circulatie.
In cosmetica, datorita
proprietatilor astringente si regenerante se foloseste, in principal, pentru
curatarea tenului gras si seboreic. In afara de aceasta, invioreaza tenul
ofilit, vindeca herpesul, negii, eruptiile tegumentare, albeste pielea si
indeparteaza petele (cerneala, vopsea de oua, sfecla etc), fortifica unghiile
si stimuleaza cresterea parului.
Pentru ingrijirea mainilor, se
freaca pielea cu felii de lamaie.
Dintii se albesc daca sunt
frecati tot cu felii de lamaie.
Pistruii si petele se
atenueaza daca sunt stersi cu suc de lamaie.
Tenul gras se curata cu o
masca din sucul unui lamai amestecat cu o lingura de miere. Se tine pe fata
timp de 15 min dupa care se spala cu apa calduta.
Parul gras se limpezeste cu
sucul a doua lamai diluat intr-un litru de apa.
Pielea de pe gat si decolteu
isi mentine elasticitatea daca se sterge cu suc de lamaie. Dupa 10 min se spala
si se unge cu ulei aromat.
Porii mariti se inchid cu
ajutorul unei masti facute dintr-o lingura de suc de lamaie si un galbenus de
ou.
Inghetata de lamaie se face
din 300 g zahar, 70 ml apa si sucul a 6 lamai. Din zahar si apa se fierbe un
sirop gros care se amesteca cu zeama lamailor si apoi se pune la inghetat.
Zeama unei jumatati de lamaie
se amesteca cu 2 linguri de zahar, 40 ml rom, 50 ml cafea rece, 40 ml apa
carbogazificata. Se obtine un cocteil de lamaie.
Incercati o limonada dintr-o lamaie, 200 g zahar, 6 pahare cu apa
rece, cateva frunze de menta taiate si o bucatica de scotisoara sfaramata.
Sa aveti pofta!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu