luni, 9 iulie 2012

Vacanta

Da, vacanta, pana saptamana viitoare, luni. Cand, probabil, voi povesti cate ceva despre ceapa...

miercuri, 4 iulie 2012

Tarate de grau


O lingura de tarate se amesteca cu putin lapte cat sa devina o pasta groasa. Se intinde pe fata si se lasa 15 min. Se clateste cu multa apa.
O lingura de tarate si una de migdale, macinate fin, se umezesc cu apa. Se aplica pe fata si se maseaza cu degetele. Se spala cu apa calda.
O lingura de tarate se amesteca cu una de lapte praf. Se umezeste pielea dupa care se maseaza cu aceasta masca de tip gomaj. La sfarsit se clateste cu apa din abundenta.
O piersica bine coapta se curata de coaja si se zdrobeste. Se amesteca cu o lingurita de tarate si una de ulei aromat. Se intinde pe fata si dupa 20 min se indepateaza cu apa calda.
Un galbenus de ou se freaca cu o lingurita de ulei aromat. Se adauga o lingura de tarate. Se aplica pe pielea curata si se lasa 20 min.
In cazul parului gras, se maseaza pielea capului cu doua linguri de tarate.

Taratele de grau au actiune abraziva si exfolianta. Stimuleaza circulatia sangelui, netezesc tenul, il invioreaza si ii redau prospetimea. Absorb excesul de sebum si regleaza cantitatea secretata.
Vitaminele pe care le contin feresc pielea de imbatranire prematura.

marți, 3 iulie 2012

Cartofi neprajiti


Cu surprindere am aflat ca, in afara de valoarea sa alimentara, cartoful are anumite calitati datorita carora poate fi folosit in cosmetica.
Cartoful (Solanum tuberosum) din familia Solanaceae este o planta erbacee, perena care se cultiva pentru consumul tuberculilor. Originea sa este in America de Sud unde era cunoscut cu 8.000 ani in urma. In Europa a fost adus de conchistadorii spanioli.


Cartoful contine apa cca 80%, amidon, carotenoizi, proteine, substante minerale (calciu, cupru, fier, fosfor, magneziu, mangan, potasiu) si vitamine (A, B1, B2, B5, B6, C).
Are actiune antioxidanta, cicatrizanta, emolienta si hidratanta. Din acest motiv, curata tenul gras si seboreic, netezeste tenul ridat, trateaza cosurile, crapaturile pielii, eczemele si iritatiile, calmeaza ochii umflati.
Pentru toate acestea, il putem aplica sub forma de cataplasme cu tuberculi cruzi si rasi sau comprese cu suc proaspat stors. 

Din cartof se extrage amidonul care, datorita proprietatilor absorbante si de reglare a vascozitatii, intra in compozitia diverselor produse cosmetice. 

Atentie, cand sunt verzi, tuberculii contin alcaloizi toxici!

luni, 2 iulie 2012

Lamaia de vineri


Din cauza unor defectiuni tehnice – pana de curent – lamaia care trebuia postata vineri s-a mutat luni.
Asadar, lamaia (Citrus limonum), din familia Rutaceae este un arbust originar din estul Indiei, care se cultiva in bazinul mediteranean si regiunile subtropicale. Are inaltine de 1.5 – 4 m, infloreste in perioada februare – aprilie, florile sunt galbene cu nuante pupurii, fructele se cheama hesperide, sunt verzi cand sunt crude si galbene la maturitate.

Lamaia contine peste 80% apa, vitamina C atat in pulpa cat si in coaja, vitaminele A, B, D, E, PP, saruri minerale (calciu, magneziu, potasiu).
Principiile sale active ii confera proprietati antibacteriene, antivirale, antiseptice, astringente, calmante, cicatrizante, depurative, fortifiante, sedative si vitaminizante.
Medical, lamaia este un remediu foarte bun impotriva infectiilor cailor respiratorii superioare, stimulent al secretiilor digestive, adjuvant in tratamentul hepatitei, bolilor reumatice si al tulburarilor de circulatie.  

In cosmetica, datorita proprietatilor astringente si regenerante se foloseste, in principal, pentru curatarea tenului gras si seboreic. In afara de aceasta, invioreaza tenul ofilit, vindeca herpesul, negii, eruptiile tegumentare, albeste pielea si indeparteaza petele (cerneala, vopsea de oua, sfecla etc), fortifica unghiile si stimuleaza cresterea parului.
Pentru ingrijirea mainilor, se freaca pielea cu felii de lamaie.
Dintii se albesc daca sunt frecati tot cu felii de lamaie.
Pistruii si petele se atenueaza daca sunt stersi cu suc de lamaie.
Tenul gras se curata cu o masca din sucul unui lamai amestecat cu o lingura de miere. Se tine pe fata timp de 15 min dupa care se spala cu apa calduta.
Parul gras se limpezeste cu sucul a doua lamai diluat intr-un litru de apa.
Pielea de pe gat si decolteu isi mentine elasticitatea daca se sterge cu suc de lamaie. Dupa 10 min se spala si se unge cu ulei aromat.
Porii mariti se inchid cu ajutorul unei masti facute dintr-o lingura de suc de lamaie si un galbenus de ou.


Inghetata de lamaie se face din 300 g zahar, 70 ml apa si sucul a 6 lamai. Din zahar si apa se fierbe un sirop gros care se amesteca cu zeama lamailor si apoi se pune la inghetat.
Zeama unei jumatati de lamaie se amesteca cu 2 linguri de zahar, 40 ml rom, 50 ml cafea rece, 40 ml apa carbogazificata. Se obtine un cocteil de lamaie.   
Incercati o limonada dintr-o lamaie, 200 g zahar, 6 pahare cu apa rece, cateva frunze de menta taiate si o bucatica de scotisoara sfaramata.
Sa aveti pofta!