joi, 31 mai 2012

Inca luna mai


Dupa cum a ramas, azi va voi spune cate ceva despre cirese si cum le putem folosi pentru a fi mai frumoase. Sau mai frumosi…
Asadar ciresul, Cerasus avium apartine familiei Rosaceae, este cultivat de cca 2.500 de ani si se intalneste pana la altitudini de 1.000 m. In stare salbatica poate atinge 100 ani.
Vitaminele (A, B1, B2, B3, C) si sarurile (calciu, natriu, magneziu, potasiu) aflate in fructe actioneaza pozitiv asupra pielii si ii redau elasticitatea si aspectul catifelat.

Pentru improspatarea fetei, cea mai simpla si rapida masca este cea dintr-o mana de cirese bine coapte, care se curata de samburi si eventualii chiriasi, apoi se zdrobesc si se intind pe piele (frunte, pleoape, obraji, gat si decolteu). Deoarece aluneca, va trebui sa faceti o scurta pauza de 20 min si sa savurati aceasta masca. La sfarsit se spala totul cu apa minerala.
Pentru consistenta si efect, se poate adauga o jumatate de banana dupa care totul se amesteca pana ce devine o pasta omogena. Se foloseste imediat pentru ca principiile active ale fructelor se deterioreaza in timp. 
Si cum saptamana trecuta am fost la tara, unde am gasit pe camp menta, va propun sa vorbim si despre ea. 
Menta face parte din familia Lamiaceae, fiind o specie perena, inalta de 30-100 cm, cu miros aromatic, caracteristic. Mentha piperita este specia hibrida care se cultiva iar Mentha longifolia este specia care creste spontan si se gaseste de la ses pana la munte. Ea are un continut mai scazut de mentol decat cea cultivata dar contine mai multe taninuri, fiind mai putin iritanta pentru tractul gastrointestinal.
Se inmulteste usor prin rizomi si stoloni iar dupa calatoria facuta la tara eu o am atat in gradina cat si in ghiveci.
Menta are proprietati antiseptice, astringente si sedative. Pentru ca reda elasticitatea pielii si diminueaza ridurile, poate fi folosita pentru orice tip de ten dar este grozava pentru tenurile grase, seboreice si pentru cele ofilite.
Pentru ingrijirea tenului seboreic, se face o infuziei din 2 lingurite de frunze uscate si maruntite peste care se toarna 200 ml apa. Dupa 20 min se strecoara si se aplica pe fata sub forma de comprese.
Pentru celelate tipuri de ten, se prepara o masca dintr-o jumatate de cana de frunze proaspete care se maruntesc si se amesteca cu 3 linguri de smantana. Se aplica pe fata iar dupa 20 min se clateste cu apa calduta.  
Menta este buna pentru reconfortarea intregului organism. Pentru aceasta este nevoie de cca 300 g planta si 3 litri de apa. Se fierbe totul la foc mic timp de 10 min dupa care se strecoara si se adauga in apa din cada. Are efecte relaxante si revigorante atat pentru trup cat si pentru minte. Eu mai pun in cada si cateva linguri de sare grunjoasa (aceea buna pentru muraturi) pentru ca inmoaie foarte bine toate zonele stresate. La sfarsit, pielea se sterge energic cu un prosop aspru dupa care se unge cu un ulei din plante.

Stati in apa cat timp va simtiti confortabil, puteti chiar trage un pui de somn... aromat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu