joi, 31 mai 2012

Inca luna mai


Dupa cum a ramas, azi va voi spune cate ceva despre cirese si cum le putem folosi pentru a fi mai frumoase. Sau mai frumosi…
Asadar ciresul, Cerasus avium apartine familiei Rosaceae, este cultivat de cca 2.500 de ani si se intalneste pana la altitudini de 1.000 m. In stare salbatica poate atinge 100 ani.
Vitaminele (A, B1, B2, B3, C) si sarurile (calciu, natriu, magneziu, potasiu) aflate in fructe actioneaza pozitiv asupra pielii si ii redau elasticitatea si aspectul catifelat.

Pentru improspatarea fetei, cea mai simpla si rapida masca este cea dintr-o mana de cirese bine coapte, care se curata de samburi si eventualii chiriasi, apoi se zdrobesc si se intind pe piele (frunte, pleoape, obraji, gat si decolteu). Deoarece aluneca, va trebui sa faceti o scurta pauza de 20 min si sa savurati aceasta masca. La sfarsit se spala totul cu apa minerala.
Pentru consistenta si efect, se poate adauga o jumatate de banana dupa care totul se amesteca pana ce devine o pasta omogena. Se foloseste imediat pentru ca principiile active ale fructelor se deterioreaza in timp. 
Si cum saptamana trecuta am fost la tara, unde am gasit pe camp menta, va propun sa vorbim si despre ea. 
Menta face parte din familia Lamiaceae, fiind o specie perena, inalta de 30-100 cm, cu miros aromatic, caracteristic. Mentha piperita este specia hibrida care se cultiva iar Mentha longifolia este specia care creste spontan si se gaseste de la ses pana la munte. Ea are un continut mai scazut de mentol decat cea cultivata dar contine mai multe taninuri, fiind mai putin iritanta pentru tractul gastrointestinal.
Se inmulteste usor prin rizomi si stoloni iar dupa calatoria facuta la tara eu o am atat in gradina cat si in ghiveci.
Menta are proprietati antiseptice, astringente si sedative. Pentru ca reda elasticitatea pielii si diminueaza ridurile, poate fi folosita pentru orice tip de ten dar este grozava pentru tenurile grase, seboreice si pentru cele ofilite.
Pentru ingrijirea tenului seboreic, se face o infuziei din 2 lingurite de frunze uscate si maruntite peste care se toarna 200 ml apa. Dupa 20 min se strecoara si se aplica pe fata sub forma de comprese.
Pentru celelate tipuri de ten, se prepara o masca dintr-o jumatate de cana de frunze proaspete care se maruntesc si se amesteca cu 3 linguri de smantana. Se aplica pe fata iar dupa 20 min se clateste cu apa calduta.  
Menta este buna pentru reconfortarea intregului organism. Pentru aceasta este nevoie de cca 300 g planta si 3 litri de apa. Se fierbe totul la foc mic timp de 10 min dupa care se strecoara si se adauga in apa din cada. Are efecte relaxante si revigorante atat pentru trup cat si pentru minte. Eu mai pun in cada si cateva linguri de sare grunjoasa (aceea buna pentru muraturi) pentru ca inmoaie foarte bine toate zonele stresate. La sfarsit, pielea se sterge energic cu un prosop aspru dupa care se unge cu un ulei din plante.

Stati in apa cat timp va simtiti confortabil, puteti chiar trage un pui de somn... aromat.

De inceput


Mediul poluat in care traim, stresul, agitatia si dorinta de a face cat mai multe si cat mai repede ne-au indepartat de natura si de efectele ei benefice. Caci ea, Natura in marea ei bunatate si intelepciune, ne-a pus la indemana tot ceea ce avem nevoie pentru a trai in mod sanatos si a ramane tineri si frumosi. Ce ne ramane noua de facut este sa vrem sa folosim si sa stim cum sa folosim ceea ce ne ofera ea. 
De inceput si pentru ca suntem in luna mai (inca), va voi povesti cate ceva despre capsuni, fragi si cirese.
Capsunile (Fragaria maschata) si fragii (Fragaria vesca) fac parte din familia Rosaceae ce contine specii erbacee, perene, cu fructe comestibile.
Atat la capsune cat si la fragi fructele sunt de fapt micile achene infipte intr-un receptacul aromat, moale si zemos. Inca din Roma Antica fructele au fost folosite in cosmetica pentru infrumusetarea tuturor tipurilor de ten. Astfel, capsunele au proprietati antibiotice, intiinflamatoare si tonice iar fragii au proprietati antiinflamatoare, previn formarea ridurilor si ajuta la diminuarea celor existente. 

 Dupa aceasta scurta prezentare tehnica, sa trecem la partea cu adevarat interesanta si anume la ce putem face cu ele pentru a fi frumoase.
Fragii sunt excelenti pentru decolorarea pistruilor. Se ia o mana de fragi proaspeti si se zdrobesc. Pentru tenul gras se amesteca cu un albus de ou iar pentru tenul uscat cu o lingura de smantana. Totul se intinde pe fata si se lasa sa actioneze cca 20 min dupa care se spala cu apa calduta.
Din capsune se poate obtine o masca atat de parfumata incat exista riscul sa o mancati inainte de a o pune pe fata.
Cel mai rapid mod prin care ne putem bucura de efectele lor benefice este sa le taiem pe din doua si sa ne ungem sau sa le lipim de fata si de pleoape.
Sau, cateva capsune bine coapte se zdrobesc cu mana si se intind pe fata si pe gat. Se lasa timp de 20 min dupa care se spala cu apa calduta.
Se poate face un suc din cateva fructe stoarse in tifon. Cu sucul rezultat se ung pleoapele, fata si gatul. Dupa 20 min se spala cu apa minerala.
Cu ceva timp si mai multe ingrediente se poate obtine o masca din capsune zdrobite, 3 lingurite de miere si / sau 3 lingurite de smantana. Este foarte buna pentru tenul normal si uscat iar pentru tenul gras se adauga cateva picaturi de lamaie. Daca va mai ramane, o puteti manca.
 Pentru prepararea tuturor acestora, va recomand sa folositi numai ustensile din lemn sau ceramica. 
Maine va voi povesti despre cirese…